Sunday 31 January 2010

PEGEDIL DAGING


Pegedil daging

Bahan-bahannya:
750 gm kentang - dibuang kulit dan dibersihkan
150 gm daging cincang
1 biji bawang besar -dicincang halus
2 ulas bawang putih - dicincang halus
1 sudu besar serbuk sup
garam secukupnya
segenggam daun bawang + daun sup - dipotong sederhana halus
1-2 biji telur

Cara membuatnya:


  1. Rebus kentang hingga empuk. Angkat dan toskan. Lenyekkan kentang hingga halus. Ketepikan.


  2. Panaskan minyak sedikit di dalam kuali. Masukkan bawang besar dan bawang putih. Goreng hingga naik bau.Masukkan daging cincang dan kacau. Masukkan rempah sup yang telah dibancuh dengan sedikit air. Kacau rata.


  3. Tunggu sehingga daging cincang tadi masak dan kering. Masukkan sedikit garam.Tutup api dan masukkan daun bawang dan daun sup. Kacau rata.


  4. Masukkan daging cincang ini ke dalam kentang yang telah dilenyek tadi. Gaul rata.
    Bulat-bulatkan pegedil dan leperkan sedikit. Letakkan pegedil di atas dulang yang ditabur dengan tepung gandum. Buat sehingga habis.Celupkan pegedil dengan telur yang telah dipukul.


  5. Cara menggoreng. Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Agak-agak minyak sederhana panas, masukkan 5-7 ketul pegedil, agak-agak telah kuning antara 10-15 saat terbalikkan pegedil. Biarkan sekejap dan angkat.




No comments:

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails