Friday, 8 January 2010

CHEESY MASHED POTATO



Selalunya lilly buat mashed potato plain aje..tapi kali ini lilly buat cheesy mashed potato macam dekat TGI Friday's. Alhamdulillah menjadi.

Cheesy Mashed Potato

Bahan-bahannya:
750 g russet potato
Air yg cukup untuk merebus
3 sudu besar butter
2 sudu besar mayonaise
3 sudu besar cawan susu segar
10 g cheddar cheese
1 sudu kecil black pepper

Bahan-bahan untuk gravy :
2 ulas bawang putih dicincang halus
2 sudu kecil black pepper
3 sudu besar kicap manis + 1 cawan air
2 sudu besar tepung jagung + dgn sedikit air ( untuk memekatan gravy)
1/2 kiub ayam
2 sudu besar butter
garam secukup rasa

Cara membuatnya:

  1. Kupas kulit ubi kentang dan potong nipis2. Rebuskan dalam periuk - isi air cukup-cukup menutupi kentang. Letak sedikit garam. Rebus hingga empuk dan toskan air lebihan.
  2. Dalam periuk api perlahan, cairkan sedikit butter dan cheese dengan susu segar. Masukkan cheese tadi ke dalam kentang yang telah direbus. Masukkan mayonaise dan serbuk black pepper dan lecekkannya.Lecekkan sampai kentang halus. Masukkan ke dalam bekas dan padatkan. Buat lubang di tengah-tengah. Curah gravy di atasnya.
  3. Untuk Gravy :
    Tumis bwg putih dan butter hingga warna perang dan wangi.
    Masukkan semua air, kicap manis, kiub ayam dan garam. Masak hingga didih.
    Masukkan bancuhan tepung jagung sikit2 sampai gravy tu tak pekat, tak cair.( Ikut citarasa masing2). Tuangkan gravy atas mashed potato tadi semasa menghidang.

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails