Friday, 8 January 2010

AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERS

Rabu lepas Lilly masak ayam panggang, mashed potato, salad dan juga macaroni cheese. Western gitu dinner last Wednesday. Resepi ini lilly ambil dari blog Hana...blog yang selalu lilly ronda-ronda. Lilly tidak pakai satu ekor ayam tapi lilly pakai 6 bahagian maryland sebab itu je yang ada kat rumah. Sedap ayam panggang ni dan MH makan 3 bahagian tau...




Ayam Panggang Ala Kenny Rogers

Bahan-bahannya:
1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
Bahan-2 untuk make up ayam :
3 biji bawang besar (lilly pakai 1 bawang besar je)
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 atau 3 sudu besar sos lada hitam - ganti ngan sos tiram+kicap pekat n lada hitam byk.
2 sudu besar madu
1 ketul kiub ayam Knorr - tak letak
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar herba campuran -pakai all spice
1 1/2 sudu teh garam halus
Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
Sedikit mentega
lilly tambah 2 sudu besar dried rosemary

Cara membuatnya:

  1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
    Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
    Perap selama 1 1/2 jam.- Lilly perap 4 jam.
  2. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
  3. Hidangkan bersama kentang putar n salad.

No comments:

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails