Wednesday, 27 January 2010

IKAN KERAPU MASAK TIGA RASA

Nak tahu tak lilly baru tahu Hammour fish yang lilly selalu beli di sini itu adalah ikan kerapu. Itupun selepas mendapatkan kepastian dari kawan. Walaupun tak sama macam kerapu di Malaysia tapi ada iras. Sama spesies ...tapi sebab duduk dekat Laut Arab jadi kulit dia warna lain sikit...heheh. Lilly bab-bab nama jenis ikan memang fail...hanya tahu ikan tenggiri yang dah belah, ikan kembung, ikan pari, ikan bawal...

Selalunya lilly masak sweet sour bila masak ikan kerapu ini. Tapi semalam lilly cuba masak Tiga Rasa. Resepi ini olahan lilly sendiri mengikut apa yang ada di dapur ...inspired by CMG & kak Hanieliza..from blog kak Ummi Kuantan.


Ikan Kerapu Masak Tiga Rasa

Bahan-bahannya:
1 ekor ikan kerapu
1 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh garam
3 camca besar tepung jagung
1 batang lada merah - hiris kasar
1/4 capsicum hijau - hiris bulat
1/2 nenas dalam tin - ditoskan airnya
1/2 batang timun - buang kulit dan belah kiub panjang
1 biji tomato - belah 6
1 camca besar gula

Bahan Tumis:-
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris halus
1 inci halia - dihiris
1 camca besar cili kisar

Bahan Sos:-
3 camca besar sos tiram
3 camca besar sos tomato
2 camca besar sos cili
1 sb kicap manis
1/4 cawan air


Cara memasak:

  1. Lumur ikan yang telah dicuci bersih dengan serbuk kunyit dan garam dan salutkan dengan tepung jagung. Goreng hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Dalam kuali yang sama, ceduk keluar minyak dan tinggalkan kurang lebih 3 camca besar.
    Masukkan bahan-bahan tumis dan goreng hingga garing.
  3. Kemudian masukkan bahan sos kecuali kicap manis. Gaul hingga rata. Masukkan sedikit air.
    Masukkan tomato, cili, capsicum, nenas dan timun. Masak 2 - 3 minit.
  4. Masukkan kicap manis dan gula dan garam secukup rasa. Kacau rata.
  5. Tutup api. Curahkan di atas ikan yang telah diletak pinggan hidang.

No comments:

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails