Tuesday 5 January 2010

PUDING ROTI CHOC CHIPS & PISANG

Sayang tengok roti yang terbiar dekat atas kabinet. Lilly pun terpikir hendak buat puding roti pagi tadi. Ronda-ronda cari resepi di internet. Lebih kurang sama aje. Akhirnya terciptalah resepi puding roti pagi tadi.
Alhamdulillah MH kata sedap puding roti ini walaupun dia tak suka puding roti sebenarnya. MH kata rasa puding roti ini lain dari biasa. Mungkin combination choc chips dengan pisang membuatkannya ada kelainan.


Puding Roti Choc Chips & Pisang

Bahan-bahannya:
9 keping roti - dibuang kulit
2 cawan susu segar
1 1/2 cawan gula - boleh kurangkan jika suka kurang manis
4 biji telur
1/4 cawan minyak jagung
1 sk esen vanila
1/2 cawan choc chips
2 biji pisang - dihiris serong
5 biji prune kering -dihiris

Cara membuatnya:

  1. Potong tepi kulit roti dan koyakkan. Rendamkan roti dengan susu di dalam satu bekas selama 1/2 jam.
  2. Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan esen vanila da minyak jagung. Kacau rata. Masukkan bancuhan di dalam bancuhan roti. Kacau rata.
  3. Masukkan bancuhan ke dalam tempat pembakar. Taburkan choc chips. Susun hirisan pisang dan hirisan prune.
  4. Bakar pada suhu 180 C selama 40-45 minit. Keluarkan dan sejukkan. Enak dimakan sejuk.

No comments:

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails