Menurut kak Nora, resepi itu di ambil di MyResepi. Dia lupa pulak nama tuan punya resepi itu. Dia suruh lilly cari resepi itu di MyR..yang pakai 1 cawan tepung beras dan 1/2 tepung gandum. Aisehh...kenalah lilly gi nengok satu-satu. Nasib baik jumpa...resepi by tulip77. Memang senang nak buat dan rasa memang sedap. Credit pada tuan punya resepi.
Kuih Lapis
Sumber MyR oleh Tulip77
Bahan-bahan ( loyang besar utk 40 org )
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula (leh kurangkan klu x suka manis sgt)
1 st garam
2 paket santan serbuk
1 st minyak masak
3-4 titik sirap merah perasa ros atau pewarna kuning/hijau etc.
4 cawan air
Cara membuatnya:
- Dalam blender, masukkan gula,santan,tepung beras,tepung gandum,minyak,garam dan 2 cawan air. Blend hingga semua bahan bersatu & tak berketul. Panaskan air dalam kukusan.
- Keluarkan adunan dari blender & isi dalam bekas. Tambah lagi 2 cawan air,kacau rata.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Letakkan satu bahagian pewarna kuning & satu lagi dgn pewarna hijau. Kacau biar warna sekata. - Utk memudahkan kuih ni dikeluarkan, sapu loyang dgn sedikit minyak dan letak plastik cling. Masukkan 2 cwn adunan warna kuning & kukus selama 5 minit.
- Lepas 5minit, masukkan pula 1 cawan adunan warna hijau dan kukus selama 2minit. Kemudian selang seli warna hijau dan kuning hingga adunan habis.
- Lapis yg terakhir warna hijau dikukus selama 20minit. Bila dah masak alih keluar dari kukusan dan tunggu hingga kuih ni sejuk.
- Dgn hati2 tarik keluar plastik cling bersama kuih lapis tadi. Utk lebih kemas,kuih ini blh dipotong dgn benang dan setiap lapisan kuih ini blh dibuka :)
* Jika guna loyang non stick, x perlu letak plastik cling, hanya sapu sekeliling dgn minyak.
2 comments:
vapormax
fila
curry 4
coach factory outlet
yeezy shoes
air max 2019
adidas yeezy
supreme hoodie
fitflop
off white
great post to read that site my blog Website check this site out visite site
Post a Comment